Dobrodošli na blog Pokreta za evropsku kulturnu saradnju

уторак, 17. мај 2011.

Noć muzeja

     Članovi pokreta za evropsku kulturnu saradnju posetili su 14. maja, jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji. Naime, reč je o Noći muzeja, „umetničko-produkcijskoj grupi koja okuplja istaknute umetnike, istoričare umetnosti, sociologe kulture i sve one koji se na bilo koji način bave kulturom, a nastala je s ciljem da se kroz kreativne inicijative afirmišu univerzalne kulturne i umetničke vrednosti“.

     Događaj je počeo u 18 časova sa čak 65 lokacija širom Beograda. Na ulicama je bilo dosta ljudi i najposećeniji predeli su bili Kalemegdanska tvrđava, gde se moglo otići u Prirodnjački muzej, Vojni muzej, Nebojšinu kulu i mnoge druge lokacije, interesantnog sadržaja. U Prirodnjačkom muzeju prikazana je izložba pod nazivom „Dodirnimo prirodu“ i posetioci su imali priliku da dodirnu svaki eksponat. Najhrabriji su imali priliku da učestvuju u postavci „Dodirni u mraku, ako smeš“, gde su se u zamračenim boksovima nalazile razne životinje, koje su učesnici mogli da dodirnu. Cilj ove akcije bio je podizanje svesti o potrebi samostalnijeg načina života osoba sa invaliditetom, naročito slepih i slabovidih.

     Kod Vojnog muzeja mogla se videti autentična radionica kovanja srednjovekovnih mačeva, gde su posetioci mogli da osete čari ovog starog zanata.

     PEKS-ovci su takođe obišli Narodni muzej, koji je za Noć muzeja prvi put posle rekonstrukcije svečano otvoren.

     U Istorijskom muzeju smo mogli videti postavku „Biti lepa“, gde se iznela lepota srpskih žena kroz njihove privatne fotografije, nastale u periodu između dva rata.

     Ispred i u zgradi Narodnog pozorišta, poznati glumci i javne ličnosti glumili su predsednike država i vlada i oživeli su atmosferu legendarnih samita Pokreta nesvrstanih.
     Sve ovo predstavlja samo deo velikog kulturnog događaja, na kom se još moglo videti šta nam to govore drevne kosti na Filozofskom fakultetu, vizuelne obmane, reklame Coca-Cole, gde su srpski glumci napravili rimejk nekadašnjih reklama, karikature izložene ispred kompanije Novosti, kao i mnoge druge zanimljive izložbe.


     Sve je bilo veoma lepo osmišljeno, a najveći pečat na mene ostavio je Narodni muzej, u koji sam, da budem iskrena, prvi put kročila. Možda je upravo zato ostavio predivan utisak, jer nisam znala šta da očekujem. Pružio mi je sažet, ali reprezentativan pregled jedinstvene kulture, koja se kasnije razvijala, negujući svoje specifičnosti.
     Sve u svemu, Noć je bila zanimljiva, a meni je ostalo samo da kažem da kultura ne košta mnogo, ali dosta pruža.

Нема коментара:

Постави коментар