Dobrodošli na blog Pokreta za evropsku kulturnu saradnju

понедељак, 9. април 2012.

Uskršnja izložba umetničkih zanata iz Rusije

Ovih dana, u beogradskoj galeriji Progres (Knez Mihajlova br 27) naši sugrađani, a i turisti mogu posetiti Veliku Uskršnju prodajnu izložbu koju organizuju Udruženje narodne umetnosti i zanatstva iz Sankt Petersburga i Asocijacija starih umetničkih zanata Srbije. Svratili smo i videli zanimljive stvari...



Na ovoj izložbi, građani se mogu upoznati sa umetničkim zanatima oslonjenim na rusku i srpsku tradiciju. Ukratko, vrlo zanimljivo, privlačno ali na neki način i reto. Kod onih malo starijih možda će pobuditi najranije uspomene iz detinstva.




Iz Rusije, predstavljeni su predmeti od ćilibara, matrjoške (kod nas poznatije i kao babuške), ruski vezovi, i razni zanimljivi drveni predmeti i igračke. Srbija je pak predstavila svoj zlatovez sa Kosova iz Velike Hoče, vitraž, cveće, nameštaj i veganske proizvode iz Sombora, med iz Valjeva, olovne vojnike i srpske velikane i vladare iz istorije, koji se izrađuju u Beogradu kao i mnoštvo drugih stvari poput nakita, keramike, sapuna...






A bilo je naravno i motiva sa aktuelne političke scene Rusije. Pokušali smo i nadam se uspeli da napravimo ekskluzivnu fotografiju pola Putin-pola Medvedev. Reč je zapravo o magnetu koji u sebi sadrži dve fotografije predsednika i premijera Ruske federacije, a koje se smenjuju pod određenim uglom. Ako uspete da se nađete u nekom "među prostoru" dobićete nešto što bi bilo 2 u 1. Naravno, pored visokih funkcionera, tu je i još jedan simbol Rusije. Ruska kapa sa velikim grbom Federacije.



Ako smo vas bar malo zaintrigirali, posetite izložbu na pomenutoj lokaciji koja traje do 15. aprila, a otvorena je svakog dana od 10:00 do 22:00 časa.



Нема коментара:

Постави коментар