Dobrodošli na blog Pokreta za evropsku kulturnu saradnju

субота, 17. март 2012.

Dan Svetog Patrika (video)


Dan Svetog Patrika je kulturni i verski praznik koji se slavi na današnji dan, 17. marta i označava dolazak hrišćanstva u Irsku. Dan Svetog Patrika je državni praznik u Republici Irskoj, ali i dan koji se najviše proslavlja u celom svetu, a posebno u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD-u, Argentini, Australiji i Novom Zelandu. Održavaju se velike ulične parade uz alkohol i tradicionalnu hranu, a ljudi su obučeni u zeleno i imaju detelinu na kapi ili reveru.




Ni naš region ne zaostaje u slavlju, pa tako Hrvatsko-irsko udruženje organizuje proslavu na velikom festivalu u Zagrebu. Posetioci će moći da probaju irske specijalitete, a pored nekoliko domaćih sastava koji neguju irski zvuk, pridružiće im se gosti iz Srbije i Slovenije, kao i iz same Irske.


U Banjaluci će se proslava Dana Svetog Patrika održati u Mac Tire Pub-u uz irsku muziku i tipičnu irsku poslasticu, a sve to u želji da približe atmosferu tradicionalne irske zabave.


Doček ovog praznika u Beogradu obeležen je sinoć u Božidarcu uz koncert benda Irish Stew of Sindidun, a gosti su im bili plesna trupa Celtic Rhytm i bend Cassidy's Brewery.


Takođe, Beograđani će moći da proslave Svetog Patrika uz nastup benda Orthodox Celts u SKC-u, koji ovaj datum obeležavaju već 19. godinu, jer ga slave i kao rođendan benda.


Нема коментара:

Постави коментар