Dobrodošli na blog Pokreta za evropsku kulturnu saradnju

четвртак, 15. март 2012.

Lazarev grad

Nastavlja se istraživanje Lazarevog grada. Sondažna arheološka istraživanja Lazarevog grada u Kruševcu biće nastavljena zahvaljujući sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo kulture u iznosu od 300.000 dinara. Ovo je jedan od 11 projekata ukupne vrednosti od 3,2 miliona dinara koje će sufinansirati Ministarstvo kulture u okviru odluke o dodeli sredstava iz oblasti kulturnog nasleđa u Republici Srbiji. Pogledajte i procenite sami. Da li Lazarev grad može da postane buduća prestonica turizma u Srbiji?

Arheološki park Lazarev grad predstavlja arheološki lokalitet, ostatak srednjevekovnog grada, koji je podigao knez Lazar 1371.god. kao svoju prestonicu i vojno utvrđenje.


U parku se nalaze autentični ostaci Don Žon kule, crkva Lazarica iz XIV veka, ostaci kneževog dvora, spomenik knezu Lazaru i Narodni muzej.



Crkva Lazarica je posvećena arhiđakonu Stefanu, patronu dinastije Nemanjića. Građena je u periodu od 1377/78. do 1380.god. u slavu prvorođenog sina kneza Lazara, despota Stefana, naslednika prestola.

Unutar kompleksa Lazarevog grada smešten je Narodni Muzej u zgradi podignutoj 1863. godine za potrebe Kruševačke gimnazije. Postojeći muzejski fond obuhvata blizu 22 000 predmeta razvrstanih u sedam zbirki - arheološku, istorijsku, etnografsku, numizmatičku, kulturno – istorijsku, prirodnjačku i zbirku likovne i primenjene umetnosti. Karađorđe je crkvi poklonio zvono koje je sačuvano do danas. U Kneževom dvoru je, prema predanju, održana čuvena "Kneževa večera” uoči Kosovskog boja.



Neophodni uslov za nastanak urbanističkog regulacionog plana bila je Studija zaštite kulturnih dobara kompleksa Lazarevog grada, koju su 2006. godine napravili Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Sondažna arheološka istraživanja Lazarevog grada u Kruševcu biće nastavljena zahvaljujući sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo kulture u iznosu od 300.000 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар